perjantai 21. lokakuuta 2016

Neulajärjestelmä ja oudon tuttu koodi 130/705H

Neulajärjestelmä (englanniksi system) asia, jota varsin harva ompelija edes ajattelee. Kun kerran on selvittänyt oman koneensa neulajärjestelmän – joka yleensä on 130/705H – voi asian sen jälkeen unohtaa.

Mistään kovin monimutkaisesta ei kuitenkaan ole kysymys. Neulajärjestelmä tarkoittaa tiettyjä sovittuja neulan vakiomittoja, joiden mukaan konevalmistajat ovat suunnitelleet koneensa. Eri valmistajien neulat ja eri valmistajien koneet sopivat yhteen, kun käytetään näitä mittoja ja ominaisuuksia. Vastaavasti väärän neulajärjestelmän neuloja ei kannata edes kokeilla, ne voivat olla esimerkiksi liian pitkiä, liian paksuja tai liian lyhyitä ja pahimmillaan rikkoa koneen. Neulajärjestelmiin pitää perehtyä tarkemmin, jos omistaa teollisuuskoneen tai hyvin vanhan kotiompelukoneen. Neulajärjestelmiä tuntuu olevan loputon määrä, mutta suurin osa niistä liittyy teolliseen valmistukseen. Melko lohdullista onkin, että yleensä neulan valinnassa voi keskittyä aivan muihin yksityiskohtiin kuin neulajärjestelmään.
 

Yleisin 130/705H ja sitä vastaavat merkinnät


Järjestelmää 130/705H (tai vaihtoehtoisesti merkitty myös 130/705-H ja 130/705 H) käytetään niin ompelukoneissa, saumureissa kuin peitetikeissäkin. Saumureiden ja peitetikkien erikoistilanteisiin myydään myös neuloja, joissa tätä neulajärjestelmää ei välttämättä mainita, Voidaankin sanoa, että mikäli neulan valinta on tehtävä hyvin vähäisten tietojen pohjalta tai jos kaikki koneneuloihin liittyvä on aivan uutta, kannattaa valita neula, jonka paketissa lukee 130/705H ja koko 80 tai 90, mahdollisesti myös termi universal. Todennäköisesti näin valitut neulat ovat sopivia.

Järjestelmän 130/705H neuloissa kannan toinen puoli on litteä. (Ks. kuva) Neulan mitoista tärkeimmät ovat kannan halkaisija 2,02-2,04 mm ja neulansilmän etäisyys neulan kannan päästä 33,8-33,9 mm. (Schmetz 2014b; Organ 2012.)


Merkinnän 130/705H H-kirjain tulee saksan sanasta hohlkehle, joka tarkoittaa syvennystä (scarf), joka on litteän kannan lisäksi toinen tämän järjestelmän ominaispiirre. H-kirjaimen jälkeen neulojen merkinnöissä saattaa olla myös muita kirjaimia tai lyhenteitä. Näillä kuvataan erilaisten 130/705H-järjestelmään kuuluvien neulojen muita ominaisuuksia, mm. kärjen muotoa. Näistä myöhemmin lisää.

Ennen kuin järjestelmä 130/705H vakiintui käyttöön, vastaavia neuloja valmisti mm. Singer merkinnällä 15x1 (Singerin koneen nro 15 ensimmäisen tuotekehityserän neulat). Tätä merkintää näkee vielä usein neulapaketeissa ja se vastaa siis täysin 130/705H-järjestelmää. Myöhemmin Singer uudisti merkintänsä, mutta käyttää edelleen omia merkintätapojaan, jossa 130/705H:ta vastaava merkintä on 2020, SY2020 tai Style 2020. (Singer Sewing co.)

Neulavalmistaja Organ käyttää rinnakkaisena merkintää HAx1, jonka lisänä saattaa myös olla täsmentäviä kirjainlyhenteitä kuvaamassa mm. neulan kärjen mallia. (Joten HAx1 on siis eri neula kuin HAx1SP.) (Organ 2012). Aikanaan myös merkittävä neulavalmistaja Schmetz päätti yhtenäistää omien neulojensa merkintätavan ja otti käyttöön Canu-merkinnän (Catalogue Number, luettelonumero). Tässä Canu 22:15 on siis valmistajan oma, rinnakkainen merkintätapa 130/705H-järjestelmälle.

Lyhyesti: Yleisintä neulajärjestelmää 130/705H vastaavat myös esimerkiksi merkintätavat SY2020, HAx1, 15x1, Canu 22:15.


torstai 25. elokuuta 2016

Todella vanhaa historiaa

Väli"kevennyksenä" linkki The Siberian Timesin juttuun Denisovan luolasta Kaakkois-Venäjältä löytyneestä silmäneulasta, jonka arvioidaan olevan maailman vanhin löydetty neula.

http://siberiantimes.com/science/casestudy/news/n0711-worlds-oldest-needle-found-in-siberian-cave-that-stitches-together-human-history/

tiistai 23. elokuuta 2016

Ompelukoneen neulan anatomia


Ompelukoneiden, saumureiden ja peitetikkikoneiden neulat ovat pääpiirteissään samanlaisia. Neulojen rakenteen pienissä yksityiskohdissa on kuitenkin eroja, joilla pyritään saamaan aikaan mahdollisimman hyvin käyttötarkoitukseensa sopiva neula. Monet näistä yksityiskohdista tai esimerkiksi mittojen eroista ovat niin pieniä, että niiden havaitseminen paljaalla silmällä on vaikeaa.

Oheisessa kuvassa on esitelty neulojen osat englanniksi ja suomeksi. Suomenkielisiä termejä ei ole käytössä yhtä tarkasti kuin englanninkielisiä, eikä niitä neulojen käyttäjä yleensä kaipaakaan. Suomeksi tarkimmat nimitykset tarjoaa Valittujen palojen Suuri Ompelukirja vuodelta 1977 (Valitut palat 1977). Alkuperäinen kuva ja englanninkieliset nimitykset ovat Sewing parts online.com:in (Sewing parts online.com 2012.), mutta sama sanasto toistuu lähteestä toiseen. Myös yleisimmät suomenkieliset termit ovat varsin vakiintuneet. 

(Alkuperäinen kuva: Sewing parts online.com)

Neulan osat (kuvassa vasemmalta ylhäältä alkaen) ovat kanta, olka, varsi, (jossa ura), syvennys, neulansilmä ja kärki. Kannan toinen sivu on litteä, jolloin neulan voi asettaa koneeseen vain yhdessä asennossa. Nykyisin lähes kaikki kotikäyttöön tarkoitetut koneet käyttävät tällaisia neuloja, joiden kanta on päästä katsottuna D:n mallinen. Varhaisissa kotiompelukoneissakin oli käytössä pyöreäkantainen neula, jolloin neulaa vaihdettaessa oli varmistettava, että neulan silmä ja näin ollen myös langan kulkusuunta oli edestä taakse. Pyöreäkantaisia neuloja käytetään edelleen useissa teollisuuskoneissa ja muutamissa saumureissa, joihin niitä on kohtalaisen helposti saatavilla.

Olka on kohta, jossa neulan kanta kapenee varreksi. Neulan varren alaosan paksuus juuri ennen syvennystä määrittelee neulan koon (tästä myöhemmin). Neulan varren on oltava hieman taipuisa, jotta neula kestää käytössä katkeamatta. Joidenkin neulojen rakennetta on vahvistettu kestävyyden lisäämiseksi ja esimerkiksi paksujen tiiviiden kankaiden ompeluun tarkoitetut neulat on valmistettu vähemmän taipuisiksi kuin tavalliset.

Varren etupuolella kulkee pystysuuntainen
ura, jonka tehtävänä on ohjata lanka neulan mukana materiaalin läpi. Mitä paksumpi neula, sitä leveämpi ura sen varteen mahtuu ja sitä paksumpaa lankaa se kykenee kuljettamaan. Nyrkkisäännöksi annetaan, että langan paksuus saisi olla korkeintaan 40% uran leveydestä (Schmetz Servicehouse).

Varsi päättyy
syvennykseen, jossa neulansilmä sijaitsee. Ompelukoneen sukkulan kärki tai saumurin siepparit ohittavat neulan tämän syvennyksen kohdalta. Neulansilmän koko ja sijainti vaihtelee. Perusompelussa olennaista on, että neulan ja näin ollen neulansilmän koko ovat kankalle ja langalle sopivia ja että neulansilmä on ehjä ja sileä. 


Kuvan englanninkielisissä termeissä on erikseen mainittu neulan
kärjen osat point ja tip, joista viimeksi mainittu siis aivan ulommainen kärki.  Suomen käsite kärki tarkoittaa siis sekä kärjen kapenevaa osaa että sen pään (tip) muotoa, neulan kärkiosaa neulansilmän alapuolella. Ompelukoneiden neuloista puhuttaessa nämä kaksi liittyvät käytännössä aina yhteen, joten suomenkielisilläkin termeillä selviää. (Erilaisista kärjistä enemmän myöhemmin.)

Jotkut valmistajat merkitsevät neuloihin niiden ominaisuudet värikoodeilla, jolloin kanta voi olla esimerkiksi keltainen ja olan kohdalla sininen rengas. Eri valmistajien värikoodit kuitenkin eroavat toisistaan, joten tarkkana kannattaa olla. Valmistajan nimi on usein stanssattu neulan kannan pyöreään osaan, samoin siinä yleensä lukee neulan koko. (Josta enemmän myöhemmin.) 


Ja lopuksi: käytän itse käsitettä 'koneneulat', ilman sen suurempaa määrittelyä ja perustelua. Google kertoo, että tätä kyllä käytetään suomessa, mutta yleisempää on puhua ompelukoneiden neuloista ja saumureiden neuloista erikseen. Koska kuitenkin kirjoitan myös kaikille näille neuloille yhteisistä ominaisuuksista, kaipaan kattavampaa käsitettä, jolla voin lyhyesti viitata niin ompelukoneiden, saumureiden kuin peitetikkikoneidenkin neuloihin. Jätetään huovutuskoneet ja neulekoneet nyt kuitenkin tämän määritelmän ulkopuolelle. 

Muutamia lähteitä:

Schmetz Servicehouse. Product information. The Domestic Sewing Machine Needle. PDF-tiedosto. Luettu 17.4.2016 http://www.schmetzneedles.com/learning/pdf/domestic-needle.pdf
Sewing Parts Online.com. 2012. Which Sewing Machine Needle to use? Verkkosivu. Luettu 12.4.2016. http://www.sewingpartsonline.com/blog/which-sewing-machine-needle-to-use/
Singersewinginfo.co.uk Needle classification. Luettu 7.5.2016. http://www.singersewinginfo.co.uk/needle_classification/
Valitut Palat. 1977. Suuri Ompelukirja. Oy Valitut Palat - Reader's Digest Ab, 2. painos.
 (Teen lähteistäkin kunnon blogitekstin myöhemmin erikseen.)

torstai 18. elokuuta 2016

Suurimmat neulavalmistajat ja niiden nettisivuja

Kun suomalainen ompeluharrastaja hankkii neuloja, hän hyvin todennäköisesti ostaa Organin, Schmetzin, Singerin, Prymin tai Inspiran* valmistamia neuloja. Myös silloin, kun neulapaketissa lukee ompelukoneen valmistajan nimi (esim. Janome, Bernina, Elna), on neulat todennäköisesti valmistanut Organ (Janomen ja Elnan neulat) tai Schmetz (Berninan neulat). Konevalmistajat kertovat koneidensa toimivan varmimmin juuri näillä neuloilla. Nykyisin Pfaff, Husqvarna Viking ja Singer kuuluvat samaan konserniin SVP Worldwide, joka valmistaa neuloja tuotemerkillä Inspira. Singerin neulat on kuitenkin perinteisesti myyty Singerin omalla tuotemerkillä.

Varsinkin ulkomailla vastaan voi tulla myös Klasse, Pony ja Coats -merkkisiä neuloja. Teollisuusompelukoneiden neulojen valmistajia ovat mm. Groz-Beckert ja jo mainitut Schmetz ja Organ. Minulle uusi tuttavuus oli neulavalmistaja Beissel, jonka neuloja markkinoidaan erityisesti Intiassa. Koska Intia on valtava tekstiiliteollisuusmaa, markkinatkin ovat oletettavasti laajat. Beisselin nettisivut otin mukaan listalleni, koska niiltä löytyy oivallista materiaalia harrastajallekin, mm. mielenkiintoista tietoa neulojen historiasta.

Nettisivut, pääsivut neula-asiassa: 

Organ Europe
Organ co. Japan
Groz-Beckert (teollisuuskoneiden neuloja)



* En sujuvasti löytänyt tietoa, mitkä näistä tuotemerkeistä Organin ja Schmetzin lisäksi todella valmistetaan omissa tehtaissaan. Yhden väitteen mukaan Inspirat ja Singerit valmistettaisiin samassa tehtaassa Brasiliassa. Neulavalmistajien omistussuhteet ja konsernit ovat myös mutkikkaita. Koska aiheena ovat koneiden neulat, eivät neulavalmistajat, ei tästä sen enempää.

sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Neulan valinta ompelukoneeseen


Alla on ensimmäinen koneneulojen valintaa helpottamaan laatimani valintakaavio. Saumureiden ja peitetikkikoneiden neuloista sekä erikoistilanteiden neuloista teen vastaavan myöhemmin. 

Aloita ylhäältä laatikosta Ompelukoneiden neulat ja etene vastaamalla kysymyksiin tai valitsemalla oikea vaihtoehto. Lopputuloksena päädyt johonkin alareunan laatikoista, jossa vielä valitset neulan koon ommeltavan kankaan paksuuden mukaan. 

Sama kuvatiedosto on ladattavissa Google Drivesta. Klikkaa linkkiä: Ompelukoneiden neulat.

  


Kaavio on päivitetty 18.8.16, lisäsin tiedon tekijästä, ja että kaaviota saa kopioida ja jakaa, mutta ei myydä. Jos haluat, voit myös siirtää tekemäni työn hyötyä maailman lapsille tekemällä pienen lahjoituksen (vaikkapa neulapaketin verran) esim. Unicefille, SOS-lapsikylälle tai Pelastakaa lapset ry:lle. 

(Bloggerin tämän tekstin ulkoasun muotoilu temppuilee edelleen.)

Neuloja heinäsuovassa tai pikemminkin Heiniä neulasuovassa

Blogin tarkoituksena on koota tietoa kotiompelukoneissa, saumureissa ja peitetikkikoneissa käytettävistä neuloista ja tulkita suomeksi ja Suomen oloihin asioita, joita neulavalmistajat yms. sivuillaan kertovat.

Pyrin varmistamaan kirjoittamani ja jakamani tiedon parhaani mukaan, mutta koneneulojen maailma on paikoitellen hyvin sekava ja ristiriitainenkin. Kerro siis, jos törmäät asiaan, jonka paikkansapitävyyttä epäilet!

Vaikuttaa siltä, että Heini on jo pahasti hukkunut neulasuovaan. Kyllä - sellainen sana on nyt olemassa.