keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Neulan paksuus eli koko

Neulan paksuus mitataan sen varresta, syvennyksen ja kannan välissä olevasta tasaisesta osasta. Tämän paksuuden ilmoittamiseen on kaksi yleistä tapaa, eurooppalainen ja amerikkalainen. Tarkalleen ottaen neulan paksuus valitaan käytettävän langan mukaan, mutta koska kotiompelijan langat ovat lähes aina samanpaksuisia, voi neulan paksuuden valita ommeltavan kankaan mukaan. Nyrkkisääntönä on, että mitä paksumpi kangas, sitä paksumpi neula.

Neulojen paksuus ilmoitetaan yhdellä tai kahdella luvulla, esim. 80 (eurooppalainen luokittelu) tai 90/14 (eurooppalainen luokittelu/amerikkalainen luokittelu.) Normaalissa ompelussa tarvittavat neulat ovat yleensä väliltä 70-100, yleisimmät 80 ja 90.


Nämä eurooppalaisen luokittelun (Number Metric NM) numerot kuvaavat neulan varren halkaisijaa millimetrin sadasosina. Numero 100 tarkoittaa siis neulaa, jonka paksuus neulansilmän ja kannan puolivälistä on yhden millimetrin. Suuret neulavalmistajat valmistavat neuloja kokojen 55-130 välillä, mutta tietenkään kaikkia neulatyyppejä ei ole saatavilla kaiken kokoisina.

Eurooppalainen luokittelu on otettu standardiksi vuonna 1942. Sen rinnalla käytetään edelleen myös amerikkalaista, alunperin Singerin käyttöönottamaa luokittelua, jossa neulat on numeroitu ohuemmasta paksumpaan niin, että esimerkiksi numero 12 vastaa eurooppalaisen luokittelun kokoa 80 ja numero 14 kokoa 90. Vuosikymmenien mittaan käytössä on ollut lukemattomia eri luokitteluja, mutta nykyisin vain nämä kaksi ovat yleisesti käytössä.



Allaolevassa taulukossa vasen sarake on eurooppalainen ja keskimmäinen amerikkalainen merkintätapa. Oikealla esimerkkejä erilaisista kankaista. Huomaa, että tässä on vain kokoja, eri kankaat tarvitsevat eri tyyppiset neulat.



Useimmat neulavalmistajat ilmoittavat neulapakkauksissaan koon kummallakin tavalla ja erottavat ne vinoviivalla. Lukujen järjestyksellä ei siis ole merkitystä, 90/14 ja 14/90 ovat siis sama asia.

Kotiompelija harvoin tarvitsee kokoa 70 ohuempaa tai kokoa 100 paksumpaa neulaa. Yleensä kotiompelukoneet on myös säädetty niin, että kokoa 100 (tai edes 90) paksumpaa neulaa ei pysty käyttämään, vaan se osuu puolakote
lon rakenteisiin.

Testi sopivan paksuisen neulan valitsemiseksi


Neulan paksuus määrittelee myös neulansilmän koon (poikkeuksena neulat, joissa neulansilmä on erityisen suuri, esim. topstitch), yleensä neulansilmän leveys on noin 40% neulan leveydestä. Mikäli käytetään tavanomaista ompelulankaa paksumpaa lankaa, tarvitaan myös paksumpi neula.

Riittävän neulakoon testata seuraavalla testillä:
Pujota neula lankaan. Ota lanka käsiesi väliin noin 40 cm matkalta niin, että neula on lähempänä toista kättä ja lanka vaakasuorassa. Nosta ylös sitä kättä, jonka lähellä neula on, niin että lanka on noin 45 asteen kulmassa vaakatasoon nähden. Jos neula liikkuu hitaasti langassa, se on sopivan paksuinen. Jos neula humahtaa alas nopeasti, se on liian suuri lankaan verrattuna. Vastaavasti jos neula ei liiku lainkaan, neulan silmä on liian ahdas eli neula liian ohut kyseiselle langalle.

Paksumpi tai ohuempi neula?


Kotiompelijankin kannattaa testata neulan koon vaikutusta, jos ommellessa törmää ongelmiin. Hyppytikkejä syntyy helpommin aivan ohuella neulalla, jonka muodostama lankalenkkikin on pienempi. Eli hyppytikkien välttämiseen kannattaa kokeilla yhtä pykälää paksumpaa neulaa.

Samoin paksumpaa neulaa voi kokeilla, jos ommellessa tikki näyttää jäävän löysälle kummaltakin puolelta materiaalia. Toisaalta, jos saumaan muodostuu kumpuja tai kangas rikkoontuu tai siihen tulee näkyviä neulanreikiä, kannattaa vaihtaa pykälää pienempi neula.

sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Erikoisneulat


Pallokärki- ja yleisneulojen lisäksi melko usein käytettäviä neulatyyppejä ovat microtex-neulat ja farkkuneulat. Erilaisiin erikoisompeluihin on tarjolla tarkalleen tietyn tehtävän suorittamiseen suunniteltuja neuloja. Microtex-neuloja lukuunottamatta kaikki tässä kappaleessa kuvaillut neulat on tarkoitettu vain ompelukoneisiin. Microtex voi toimia myös saumurissa ja peittarissa tiettyjen materiaalien ompelussa. 


Microtex

Microtex-neula (130/705H-M tai 130/705H-SPI) saattaa ratkaista muutamia ompelun ongelmakohtia, joten siihen kannattaa tutustua. Microtex-neulan kärki on kapea ja terävä, se lävistää tarkasti tiiviinkin kankaan ja vähentää näin hyppytikkien muodostumista. Tästä on hyötyä mm. ommeltaessa PUL- tai muita kosteussulkukankaita, erilaisia kalvokankaita ja ohutta silkkiä. Myös tiivispintainen softshell kannattaa ommella microtexillä. Microtex-neuloja on saatavana hyvin ohuina (jopa koko 60) sekä tavanomaisina paksuuksina. Myös 100% puuvillaa olevan trikoon (mm. Marimekon raitatrikoot) tyyppiongelmaan reikiintymiseen auttaa microtex-neulojen käyttö. Toisaalta koska microtex-neulojen kärki on ohut ja terävä, niitä myös pitää vaihtaa muita useammin. Viimeistään silloin, jos ommeljäljestä tulee epätasainen tai neulan lävistäessä kankaan alkaa kuulua napsahtava ääni, kannattaa vaihtaa neula. 


Farkkuneula

Farkkuneula (130/705H-J, J on todellakin farkkuneula, ei siis jersey!) eli jeans-neula on tarkoitettu paksujen kangaskerrosten lävistämiseen, joten sitä kannattaa käyttää silloin, kun yleisneulan kyky ei riitä. Farkkuneulan kärki on terävä tai keskiverron pyöristetty valmistajasta riippuen. Schmetz ilmoittaa farkkuneulojensa 130/705H-J olevan ”medium round point” eli keskikokoisella pallokärjellä ja Organ taas terävällä ohuella kärjellä. Kummankin valmistajan farkkuneulat ovat vahvistettuja, joten ne kestävät paksujenkin kangaskerrosten käsittelyssä mahdollisesti syntyvää vääntöä. 


Nahkaneula

Nahkaneulalla (130/705H-LL) ei kannata ommella muuta kuin nahkaa – eikä aina sitäkään. Nahkaneula eroaa merkittävästi muista neuloista kärjestään, joka nahkaneulassa on teroitettu leikkaavaksi. Kärki on kiilamainen ja viiltää ommellinjaan nähden viistossa olevan reiän mennessään nahan läpi. Kovin ohuisiin nahkoihin nahkaneula ei välttämättä ole paras valinta, koska tiheään tikatut reiät myös lisäävät riskiä, että nahka repeytyy ommellinjaa pitkin. 


Muut erikoisneulat

Useilla valmistajilla on myös muita erikoisneuloja, kuten esimerkiksi tilkkutöihin, tikkaukseen ja kirjailuun. Monessa työssä myös yleisneulalla pärjää hyvin, mutta valmistajat ovat halunneet kehittää tiettyihin töihin optimaaliset neulat.

Tilkkutyöneula 130/705H-Q tai -QU (Quilting) on tarkoitettu ompelukoneella tehtäviin tilkkutöihin ja siinä on yleisneulasta hieman eroava muotoilu, jonka ansiosta neulalla on helpompi yhdistää erilaisia materiaaleja ja mahdollisia vanukerroksia.

Kirjontaneulassa 130/705H-E (Embroidery) on yleisneulaan verrattuna selvästi suurempi neulansilmä ja ura, jolloin kirjontalangat kulkevat helposti ja vahingoittumatta. Neulassa mahtuu kulkemaan myös pörröisempi, villamaisempi lanka. Kärjeltään kirjontaneulat muistuttavat yleisneuloja. Kirjontaneuloihin kuuluu myös todella erikoisen näköinen jousineula 130 H SPR (spring needle, embroidery spring), jota käytetään kirjottaessa ilman paininjalkaa. Neulaan kiinnitetty pieni jousi toimii paininjalan tavoin.

Tikkausneulan koodi on poikkeuksellinen: 130 N (Top-stitch). Sitä käytetään koristetikkausten tekemiseen paksuilla langoilla tai kahdella langalla yhtä aikaa samassa neulansilmässä. Tikkausneulan neulansilmä on suuri, 2 mm korkea kaiken kokoisissa neuloissa. Saatavilla on myös neula, jossa on kaksi päällekäistä neulansilmää koristetikkauksia varten. 

Metallilangoilla ompeluun on kehitetty oma metallic-neulansa, jossa on 2 mm korkea neulansilmä ja jolla metallilangalla ompelu onnistuu lankaa vaurioittamatta. Neulaa myydään ainakin koodeilla 130/705H-MF (Organ) ja 130 MET (Schmetz).

Perinteisen reikäompeleen tekemiseen koneella on saatavilla hemstitch-neuloja (130/705 H WING), joissa on pienet siivekkeet (wing) työntämässä kankaan langat syrjään. Ompeleen lisäksi kankaaseen muodostuu myös reikärivi.

Quick threading -neula (705 HDK) on tarkoitettu helpottamaan neulan langoitusta, koska tässä neulassa on neulansilmässä pieni lovi, jonka kautta langan saa vedettyä neulaan. Ominaisuudesta on hyötyä erityisesti heikosti näkeville.