Neulojen paksuus ilmoitetaan yhdellä tai kahdella luvulla, esim. 80 (eurooppalainen luokittelu) tai 90/14 (eurooppalainen luokittelu/amerikkalainen luokittelu.) Normaalissa ompelussa tarvittavat neulat ovat yleensä väliltä 70-100, yleisimmät 80 ja 90.
Nämä eurooppalaisen luokittelun (Number Metric NM) numerot kuvaavat neulan varren halkaisijaa millimetrin sadasosina. Numero 100 tarkoittaa siis neulaa, jonka paksuus neulansilmän ja kannan puolivälistä on yhden millimetrin. Suuret neulavalmistajat valmistavat neuloja kokojen 55-130 välillä, mutta tietenkään kaikkia neulatyyppejä ei ole saatavilla kaiken kokoisina.
Eurooppalainen luokittelu on otettu standardiksi vuonna 1942. Sen rinnalla käytetään edelleen myös amerikkalaista, alunperin Singerin käyttöönottamaa luokittelua, jossa neulat on numeroitu ohuemmasta paksumpaan niin, että esimerkiksi numero 12 vastaa eurooppalaisen luokittelun kokoa 80 ja numero 14 kokoa 90. Vuosikymmenien mittaan käytössä on ollut lukemattomia eri luokitteluja, mutta nykyisin vain nämä kaksi ovat yleisesti käytössä.
Allaolevassa taulukossa vasen sarake on eurooppalainen ja keskimmäinen amerikkalainen merkintätapa. Oikealla esimerkkejä erilaisista kankaista. Huomaa, että tässä on vain kokoja, eri kankaat tarvitsevat eri tyyppiset neulat.
Useimmat neulavalmistajat ilmoittavat neulapakkauksissaan koon kummallakin tavalla ja erottavat ne vinoviivalla. Lukujen järjestyksellä ei siis ole merkitystä, 90/14 ja 14/90 ovat siis sama asia.
Kotiompelija harvoin tarvitsee kokoa 70 ohuempaa tai kokoa 100 paksumpaa neulaa. Yleensä kotiompelukoneet on myös säädetty niin, että kokoa 100 (tai edes 90) paksumpaa neulaa ei pysty käyttämään, vaan se osuu puolakote
lon rakenteisiin.
Testi sopivan paksuisen neulan valitsemiseksi
Neulan paksuus määrittelee myös neulansilmän koon (poikkeuksena neulat, joissa neulansilmä on erityisen suuri, esim. topstitch), yleensä neulansilmän leveys on noin 40% neulan leveydestä. Mikäli käytetään tavanomaista ompelulankaa paksumpaa lankaa, tarvitaan myös paksumpi neula.
Riittävän neulakoon testata seuraavalla testillä:
Pujota neula lankaan. Ota lanka käsiesi väliin noin 40 cm matkalta niin, että neula on lähempänä toista kättä ja lanka vaakasuorassa. Nosta ylös sitä kättä, jonka lähellä neula on, niin että lanka on noin 45 asteen kulmassa vaakatasoon nähden. Jos neula liikkuu hitaasti langassa, se on sopivan paksuinen. Jos neula humahtaa alas nopeasti, se on liian suuri lankaan verrattuna. Vastaavasti jos neula ei liiku lainkaan, neulan silmä on liian ahdas eli neula liian ohut kyseiselle langalle.
Paksumpi tai ohuempi neula?
Kotiompelijankin kannattaa testata neulan koon vaikutusta, jos ommellessa törmää ongelmiin. Hyppytikkejä syntyy helpommin aivan ohuella neulalla, jonka muodostama lankalenkkikin on pienempi. Eli hyppytikkien välttämiseen kannattaa kokeilla yhtä pykälää paksumpaa neulaa.
Samoin paksumpaa neulaa voi kokeilla, jos ommellessa tikki näyttää jäävän löysälle kummaltakin puolelta materiaalia. Toisaalta, jos saumaan muodostuu kumpuja tai kangas rikkoontuu tai siihen tulee näkyviä neulanreikiä, kannattaa vaihtaa pykälää pienempi neula.