sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Erikoisneulat


Pallokärki- ja yleisneulojen lisäksi melko usein käytettäviä neulatyyppejä ovat microtex-neulat ja farkkuneulat. Erilaisiin erikoisompeluihin on tarjolla tarkalleen tietyn tehtävän suorittamiseen suunniteltuja neuloja. Microtex-neuloja lukuunottamatta kaikki tässä kappaleessa kuvaillut neulat on tarkoitettu vain ompelukoneisiin. Microtex voi toimia myös saumurissa ja peittarissa tiettyjen materiaalien ompelussa. 


Microtex

Microtex-neula (130/705H-M tai 130/705H-SPI) saattaa ratkaista muutamia ompelun ongelmakohtia, joten siihen kannattaa tutustua. Microtex-neulan kärki on kapea ja terävä, se lävistää tarkasti tiiviinkin kankaan ja vähentää näin hyppytikkien muodostumista. Tästä on hyötyä mm. ommeltaessa PUL- tai muita kosteussulkukankaita, erilaisia kalvokankaita ja ohutta silkkiä. Myös tiivispintainen softshell kannattaa ommella microtexillä. Microtex-neuloja on saatavana hyvin ohuina (jopa koko 60) sekä tavanomaisina paksuuksina. Myös 100% puuvillaa olevan trikoon (mm. Marimekon raitatrikoot) tyyppiongelmaan reikiintymiseen auttaa microtex-neulojen käyttö. Toisaalta koska microtex-neulojen kärki on ohut ja terävä, niitä myös pitää vaihtaa muita useammin. Viimeistään silloin, jos ommeljäljestä tulee epätasainen tai neulan lävistäessä kankaan alkaa kuulua napsahtava ääni, kannattaa vaihtaa neula. 


Farkkuneula

Farkkuneula (130/705H-J, J on todellakin farkkuneula, ei siis jersey!) eli jeans-neula on tarkoitettu paksujen kangaskerrosten lävistämiseen, joten sitä kannattaa käyttää silloin, kun yleisneulan kyky ei riitä. Farkkuneulan kärki on terävä tai keskiverron pyöristetty valmistajasta riippuen. Schmetz ilmoittaa farkkuneulojensa 130/705H-J olevan ”medium round point” eli keskikokoisella pallokärjellä ja Organ taas terävällä ohuella kärjellä. Kummankin valmistajan farkkuneulat ovat vahvistettuja, joten ne kestävät paksujenkin kangaskerrosten käsittelyssä mahdollisesti syntyvää vääntöä. 


Nahkaneula

Nahkaneulalla (130/705H-LL) ei kannata ommella muuta kuin nahkaa – eikä aina sitäkään. Nahkaneula eroaa merkittävästi muista neuloista kärjestään, joka nahkaneulassa on teroitettu leikkaavaksi. Kärki on kiilamainen ja viiltää ommellinjaan nähden viistossa olevan reiän mennessään nahan läpi. Kovin ohuisiin nahkoihin nahkaneula ei välttämättä ole paras valinta, koska tiheään tikatut reiät myös lisäävät riskiä, että nahka repeytyy ommellinjaa pitkin. 


Muut erikoisneulat

Useilla valmistajilla on myös muita erikoisneuloja, kuten esimerkiksi tilkkutöihin, tikkaukseen ja kirjailuun. Monessa työssä myös yleisneulalla pärjää hyvin, mutta valmistajat ovat halunneet kehittää tiettyihin töihin optimaaliset neulat.

Tilkkutyöneula 130/705H-Q tai -QU (Quilting) on tarkoitettu ompelukoneella tehtäviin tilkkutöihin ja siinä on yleisneulasta hieman eroava muotoilu, jonka ansiosta neulalla on helpompi yhdistää erilaisia materiaaleja ja mahdollisia vanukerroksia.

Kirjontaneulassa 130/705H-E (Embroidery) on yleisneulaan verrattuna selvästi suurempi neulansilmä ja ura, jolloin kirjontalangat kulkevat helposti ja vahingoittumatta. Neulassa mahtuu kulkemaan myös pörröisempi, villamaisempi lanka. Kärjeltään kirjontaneulat muistuttavat yleisneuloja. Kirjontaneuloihin kuuluu myös todella erikoisen näköinen jousineula 130 H SPR (spring needle, embroidery spring), jota käytetään kirjottaessa ilman paininjalkaa. Neulaan kiinnitetty pieni jousi toimii paininjalan tavoin.

Tikkausneulan koodi on poikkeuksellinen: 130 N (Top-stitch). Sitä käytetään koristetikkausten tekemiseen paksuilla langoilla tai kahdella langalla yhtä aikaa samassa neulansilmässä. Tikkausneulan neulansilmä on suuri, 2 mm korkea kaiken kokoisissa neuloissa. Saatavilla on myös neula, jossa on kaksi päällekäistä neulansilmää koristetikkauksia varten. 

Metallilangoilla ompeluun on kehitetty oma metallic-neulansa, jossa on 2 mm korkea neulansilmä ja jolla metallilangalla ompelu onnistuu lankaa vaurioittamatta. Neulaa myydään ainakin koodeilla 130/705H-MF (Organ) ja 130 MET (Schmetz).

Perinteisen reikäompeleen tekemiseen koneella on saatavilla hemstitch-neuloja (130/705 H WING), joissa on pienet siivekkeet (wing) työntämässä kankaan langat syrjään. Ompeleen lisäksi kankaaseen muodostuu myös reikärivi.

Quick threading -neula (705 HDK) on tarkoitettu helpottamaan neulan langoitusta, koska tässä neulassa on neulansilmässä pieni lovi, jonka kautta langan saa vedettyä neulaan. Ominaisuudesta on hyötyä erityisesti heikosti näkeville. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti