torstai 9. elokuuta 2018

Lycran ompelu ja hyppytikit

Lycran (tai oikeammin kai lykran) ompelu voi olla joillakin ompelukoneilla hankalampaa kuin muiden joustavien materiaalien ompelu. Seuraavassa koottuna muutamia vinkkejä niin neuloihin kuin koneiden säätöihinkin liittyen. Teksti on tehty yhteistyössä Make Bran kanssa erityisesti alusvaateompelua ajatellen, joten osa vinkeistä voi olla tuttuja jo hyppytikki-postauksestani.

Aluksi kaikkein tärkein: vaihda aina uusi neula ja käytä laadukasta ompelulankaa. Neula voi olla tylsynyt tai muuten vaurioitunut, vaikka sitä ei paljaalla silmällä havaitsisikaan. Uuden neulan vaihtaminen on pieni vaiva verrattuna siihen aikaan, jonka käytät vaatteen ompeluun kokonaisuutena ja todennäköisesti tuloksena on vaate pitkäaikaiseen käyttöön.

Halpa ompelulanka on usein karvaista tai nukkaista ja takertuu helpommin kiinni tiiviisiin kankaisiin, kuten juuri lycraan. Lankaa valitessa hinta kertoo usein paljon myös laadusta. Pyri valitsemaan tiiviitä ja sileitä lankoja.

Ennen aloitusta varmista vielä pari perusasiaa: Onhan ompelukoneesi langoitettu oikein?  Onko ylälangan kiristys hyvä? Useimmille projekteille soveltuu normaali langankireys, jolloin säädin osoittaa numeroa 4 tai kirjainta N. Saatat joutua säätämään kireyttä toivotun lopputuloksen saamiseksi. Testaa ommelta jämäpaloille sitä kangasta, jota olet ompelemassa ja säädä tarpeen mukaan. Käytä testaamiseenkin kaksinkertaista kangasta, koska myös työssäsi ompelet kaksinkertaiselle kankaalle. Saattaa olla tarpeen testata myös kuminauhojen ja vastaavien ompelu lycraan. Liian kireä ylälanka voi aiheuttaa hyppytikkejä, liian löysä taas jää lenkeille tai näkyy liikaa kankaan nurjalla puolella. Ja muista pitää ompelukoneesi pölyttömänä ja öljyttynä, sillä on iso merkitys.

Alusvaateompeluun ja lycralle suosittelen super stretch -neulaa (HAX1SP), jos haluat minimoida hyppytikkien riskin. Yleisneula (universal tai standard) toimii useimmissa tapauksissa, mutta varmemmin onnistut valitsemalla joko stretch- (koodin loppuosa -S tai -SES) tai super stretch -neulan. Super stretch -neuloja voi käyttää liki kaikissa nykyaikaisissa ompelukoneissa, joiden ilmoitettu neulajärjestelmä on 130/705H. (HAX1 vastaa tätä koodia, SP on lyhenne sanoista special point ja tarkoittaa erikoiskärkeä.) Super stretch - neula on varta vasten suunniteltu hyppytikkien välttämiseen joustavia materiaaleja ommeltaessa. Siinä on leveämpi ura langan kulkua varten ja käärmeen päätä muistuttava kärkiosa, jossa on kevyesti pyöristetty uloin kärki. Tavallisellakin stretch-neulalla on osa näistä ominaisuuksista. En suosittelisi lycran ompeluun jersey-neulaa, koska se on suunniteltu paksummille neuloksille, joissa on selkeämmin erottuva silmukkarakenne ja sen kyky lävistää tiiviitä kankaita on huonompi.

Vasemmalla Super stretch -neula, oikealla yleisneula.

Lycran ompelussa on tärkeää, että lanka ei juutu neulan tekemän reiän seinämiin matkalla kankaan läpi. Paksumpi neula tekee suuremman reiän, jolloin langan kulku on helpompaa, paksummalla (80/12 tai 90/14) neulalla voi onnistua paremmin. Tässä ei kannata kuitenkaan liioitella, koska liian  iso neula tekee tarpeettoman suuria reikiä kankaaseen ja voi muutenkin vaurioittaa kankaan ja muita materiaaleja, kuten erityisesti kuminauhoja.

Jotta ompelukoneen ommel muodostuu virheettömästi, koneen täytyy myös syöttää kangasta tasaisesti. Välillä tämä on hankalaa lycraa ommeltaessa ja erityisesti silloin, jos työssä on useampi kerros lycraa, kuminauhaa, taitekuminauhaa tai vastaavia. Jos omistat yläsyöttäjän koneeseesi, sitä kannattaa nyt käyttää. Osassa Pfaffin koneissa on valmiina IDT™-ominaisuus, joka toimii vastaavasti. Nämä paininjalkavaihtoehdot syöttävät kangasta myös sen yläpuolelta normaalien ompelukoneen alasyöttäjien lisäksi, joten kangas syöttyy huomattavasti tasaisemmin.

Tarkista, voiko koneessasi säätää paininjalan puristusta. Se tapahtuu yleensä säätimestä koneen päätlä tai vasemmasta päädystä. Oikean puristuksen löydät kokeilemalla jämäpaloihin. Kokeilen puristuksen keventämistä ohuiden joustavien materiaalien ompelua varten ja lisää puristusta, jos paininjalan alla on rintaliivifoamia tai useita kerroksia. Jos ommeltava kangas venyy ja poimuttuu, kevennä puristusta.

Paininjalan puristuksen tärkeä tehtävä on myös välttää ilmiötä, jota englanniksi kutsutaan nimellä flagging. Tässä ommeltava kangas venyy tai liikkuu neulan mukana niin, että neulan noustessa takaisin ylös pieni huippu kangasta seuraa sen mukana, eikä jääkään tasaisena pistolevyn päälle. Kankaan nousemisen takia ylälankaan ei muodostukaan lenkkiä, josta alalanka pääsisi kulkemaan. Usein riittävä paininjalan puristus auttaa tähän ongelmaan,  mutta valitettavasti lycra tekee tätä varsin helposti. Myös paksumpi neula saattaa olla ratkaisu, sen tekemästä isommasta reiästä on hyötyä tässäkin.

Hyppytikkien ilmeneminen vaihtelee eri materiaalien ja niiden ominaisuuksien mukaan. Jotkut lycrat ovat herkempiä hyppytikkien aiheuttajia kuin toiset. Usein hankalimpia ommeltavia ovat tiiviit, hyvin venyvät ja hieman kumimaisen tuntuiset lycrat.

Kun ommeltavana on useita kerroksia tai ylitettävänä paksuja saumoja, kannattaa kokeilla paininajalan puristuksen lisäämistä tai yläsyöttäjää. Kannattaa myös muistaa vinkki paksujen kohtien puristamisesta tiiviiksi yhteen, jotta koneen on helpompi ylittää ne. Kiedo vasaran ympärille kangaspala (ettei varsinaiseen työhön tule jälkiä) ja napauta pari iskua saumojen risteyskohtaan tai käytä pihtejä ja purista saumat tiiviiksi. Tällä on yllättävän suuri vaikutus. Myös silittäminen helpottaa saumojen ylitystä ja on toki muutenkin suositeltavaa siistin lopputuloksen saavuttamiseksi.
Rintaliivien foamia ommellessa kannattaa siksakata reunat yhteen, se toimii vastaavasti kuin saumojen puristaminen ja pitää foamin tiiviimpänä ja helpommin käsiteltävänä.

Jos kuitenkin ommellessasi osut johonkin kovaan - nuppineulaan, metalliosaan tai vastaavaan - vaihda neula. Neula on tärkeä, mutta suhteellisen edullinen osa ompeluprojektiasi.