torstai 2. helmikuuta 2017

Haxit ja Elxit

UUSITTU 23.5.2018 mm. neulavalmistajien uusimpien tietojen mukaiseksiYleisimpiä kysymyksiä, joita koneneuloista kysytään, on ihmettely, mitä oikein ovat ”elxit ja haxit”. Käytännössä kysymys koskee ELx705- ja HAx1SP-neuloja, joita käytetään lähinnä saumureissa ja peitetikkikoneissa.

Sekä HAx1SP että ELx705 ovat kokonaisuutena muotoiltuja neuloja, joten eroa muihin 130/705H-järjestelmän neuloihin on niin aivan uloimman kärjen (tip) muotoilussa kuin ylempänäkin neulaa. Kantansa puolesta nämä neulat käyvät samoihin koneisiin kuin yleisimmän 130/705H-neulajärjestelmän neulatkin, mutta usein näistä puhutaan erillisinä. 

HAx1SP


Pelkkä määritelmä HAx1 on alunperin ollut Organin tapa merkitä yleisintä järjestelmää 130/705H vastaavat neulansa. HAx1SP on tämän järjestelmän mukaisesti ilmoitettu SP (special point) eli Super Stretch -neula. Nykyisin myös muut valmistajat valmistavat neuloja, joita kutsutaan tällä koodilla, vaikka nämä valmistajat muuten käyttäisikin neulajärjestelmästä lyhennettä 130/705H.

HAx1SP (myös kirjoitusasut Hax1sp ja HAx1 SP) on erityisesti saumureihin tarkoitettu neula, joka kuitenkin soveltuu myös ompelukoneeseen. Ompelijoiden puhekielessä ”haxeilla” tarkoitetaan yleensä juuri tätä neulatyyppiä, ei HAx1-neuloja yleensä. HAx1SP:n muotoilun tarkoituksena on vähentää hyppytikkejä ja soveltua erityisesti saumurilla ommeltaviin töihin. HAx1SP-neulassa neulansilmä on lyhyempi ja leveämpi kuin 130/705H:ssa, samoin etupuolen ura on leveämpi suhteessa neulan varteen ja neulansilmää ympäröivä syvennys on muotoiltu erilailla. Muotoilunsa ansiosta neulalla muodostuu tavallista suurempi lankalenkki, johon siepparin on helpompi osua. Lisämääritelmä SP tarkoittaa erikoiskärkeä (special point), ominaisuuksien takia neulan kärkiosan muoto muistuttaa hieman käärmeen päätä. HAx1SP-neulat ovat yleensä kromattuja (CR tai CF) ja niissä on vahvistettu varsi.

HAx1SP-neulaa voi käyttää stretch-neulan tilalla ja siitä on hyötyä varsinkin, jos käytetään normaalia paksumpaa ompelulankaa. Leveämmän neulansilmän ja uran ansiosta suhteessa paksumpikin lanka kulkee HAx1SP:ssä paremmin kuin stretch-neulassa.

HAx1SP neuloja valmistavat ainakin Organ, Schmetz ja Klasse.

ELX705


ELx705 on erityisesti peitetikkikoneisiin, mutta myös saumureihin suunniteltu neula, jonka merkittävin erikoispiirre on toinen lankaura neulan takana. Toinen lankaura parantaa lankojen kulkua saumureissa ja peitetikkikoneissa, jotka perustuvat sieppareiden toimintaan yhdessä neulojen kanssa. Tavoitteena on estää hyppytikkien syntyminen ja lankojen katkeilu. Neulan rakenne on yleensä vahvistettu ja sitä on saatavilla sekä normaalina nikkelipintaisena että kromattuna (lisälyhenne CF, chrome finish tai CR, kromi). Kromattu neula on hiottu vielä useammin kuin tavallinen ja pinnoitteen ansiosta se kestää paremmin ja on sileämpi.
Ainakin Schmetz ja Organ valmistavat ELx705-neuloja  sekä yleiskärjellä (ei lisämerkintää tai kromauksen lisämerkintä CF, Chrome Finish) että voimakkaammin pallokärkisenä ns. jerseyneulana (ELx705 SUK tai kromattuna CF SUK). Jos peitetikillä ompelee lähinnä elastaania sisältävää trikoota (esim. kotimaisten kangaskauppojen kuosikankaita), on lähinnä makuasia, valitseeko yleiskärkisen vai SUK-kärkisen ELx705-neulan. Toinen on tavallaan liian vähän ja toinen liian paljon pyöristetty, mutta todennäköisesti molemmat toimivat aivan hyvin.

Singer valmistaa tätä neulaa omalla koodillaan 2022, jonka kokovalikoima on 75, 90 ja 100. Singerin mukaan heidän neulansa ovat yleiskärjellä (universal), mutta pinnoitteesta ei ole erikseen mainintaa. Prymin ja Inspiran (Pfaff) ELx705-neulat ovat ilmeisesti myös yleiskärkisiä eikä niissä ole erityispinnoitetta. Koot 80 ja 90.

Joidenkin peitetikkikoneiden käyttöohjeissa mainitaan ELx705 ainoana suositeltuna neulatyyppinä ja toisissa se kerrotaan vaihtoehtona 130/705H:lle. Jos peitetikkikoneen käytössä ongelmaksi muodostuvat hyppytikit, kannattaa ELx705-neulaa testata, vaikka sitä ei käyttöohjeessa mainittaisikaan. Schmetz huomauttaa, että kotiompelukoneissa ELx705 neuloja ei kannata käyttää, koska niissä hyppytikkien muodostuminen päinvastoin voi lisääntyä ja Organ toteaa, että ELx705-neulat eivät sovi kotiompelukoneisiin. (Karnaluks väittää toisin, mutta uskoisin neulavalmistajia omien tuotteittensa osalta.)

Jotkut käyttäjät myös kertovat väitteistä, että ELx705-neulat olisivat hitusen 130/705H-neuloja pidempiä, mutta valmistajan sivuilta tätä tietoa ei löydä eikä edes sähköposti Schmetzille antanut yksiselitteistä vastausta. Schmetzin ja Organin ELx705-neulojensa ilmoittama mitta kannasta neulansilmän alkuun on 0,1 mm pidempi kuin 130/705H-järjestelmälle ilmoitettu, mutta tietoa neulan kärkiosan vastaavista mitoista ei ole. Ompelukoneessa ELx705-neulojen kokeilemista kannattaa siis harkita vielä toisenkin kerran tästä syystä. Jos nämä neulat todella ovat hitusenkaan pidempiä, ne saattavat vahingoittaa puolaa tai puolakoteloa käytössä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti